»Samarbete och utbildning är avgörande för branschens framtid«
Byggherrarna är en branschorganisation som samlar och utvecklar sina medlemsföretag/organisationer för att stärka byggherrerollen. För att möta kompetensbristen och säkerställa att framtidens samhällsbyggare får en bra start på arbetsmarknaden har de valt att bli medlemmar och engagera sig i Samhällsbyggnadslänken vid KTH.
Lilly Rosander, expert branschutveckling på Byggherrarna, betonar vikten av att tidigt inspirera studenter till att förstå och engagera sig i byggherrerollen.
Varför har ni valt att engagera er i Samhällsbyggnadslänken vid KTH?
"Byggherrarna är en branschorganisation som samlar professionella byggherrar. För en byggherre är kompetensen i den egna organisationen, men också i de andra samarbetsorganisationerna under ett byggprojekt, en avgörande faktor för ett väl genomfört och lyckat projekt. Det finns i nuläget en kompetensbrist i branschen.
Att skapa ett intresse och en förståelse för byggherrerollen tidigt under studierna – eller inspirera till en karriär i samhällsbyggnadssektorn innan man hunnit välja utbildning, är därför jätteviktigt oss. Därför är det självklart att Byggherrarna engagerar sig i Samhällsbyggnadslänken vid KTH, just för att sätta fokus på kompetensförsörjning och utbildningsfrågor men även för att få möjlighet att träffa och prata med blivande studenter, medarbetare och samarbetspartners om byggherrerollen."
Vilka förutsättningar är viktiga för att studenterna ska få en så bra start på arbetsmarknaden som möjligt?
"Jag tror det handlar om två saker. Först är det viktigt att det finns tid att lära sig av erfarna kollegor och skapa en förståelse för helheten i en byggprocess, från tidigt skede till produktion. Ett byggnadsverk eller anläggning ska förhoppningsvis stå i många år framöver, det är viktigt att det blir bra gjort. Man ska inte pressas till att ta för mycket ansvar innan man känner att man har erfarenhet och kunskap nog att ta besluten. Samtidigt är det viktigt att vi inser att de nya medarbetarna som kommer till organisationerna ofta är bättre rustade när det kommer till att tänka nytt, dels när det kommer till hållbarhet, dels när det gäller mångfald och samarbete."
Vilka utmaningar finns i vår bransch och på vilket sätt kan olika initiativ för samverkan bidra till att axla dessa utmaningar?
"Samhällsbyggnadssektorn står inför många tuffa utmaningar. Det gäller dels en omställning mot ett mer hållbart byggande, dels andra utmaningar som kostnadsökningar, kvalitetsbrist i färdiga byggnader, yrkeskriminalitet och arbetsplatsolyckor. Här har alla aktörer ett ansvar att tänka på nya sätt och kanske samarbeta på andra sätt än vi tidigare gjort. Vi måste arbeta bort förlegade motsättningar mellan de olika aktörerna i sektorn.
Min övertygelse är att alla tjänar på en bra arbetsmiljö där målet är att skapa hållbara byggnadsverk och anläggningar. För en byggherre kan det exempelvis handla om vilka upphandlings och affärsformer vi väljer i samarbetet med konsulter och entreprenörer. Men det handlar även om tidiga skeden, designval och hur vi tänker kring nyproduktion - vi måste hitta nya sätt att renovera, bygga om och bygga nytt. Där spelar ju utbildningsorganen en jätteviktig roll! Genom att införliva den kunskap som finns så vi får in medarbetare med andra arbetssätt och ett annat sätt att tänka kring byggande.
Däremot är det väldigt viktigt vi alla i sektorn hindrar de nya medarbetarna från att stöpas om i de gamla rollerna när de väl kommer ut och börjar jobba, vilket alltid är en risk i när mycket av arbetet är erfarenhetsbaserat."
Samhällsbyggnadslänken vid KTH välkomnar Byggherrarna som nya medlemmar och ser fram emot ett givande samarbete!
Om Samhällsbyggnadslänken vid KTH
Samhällsbyggnadslänken vid KTH är en förening för samverkan mellan KTH och samhällsbyggnadsbranschen. Föreningen består utav ca 40 medlemmar, exempelvis arkitektbyråer, teknikkonsultföretag, bygg- och fastighetsbolag, kommuner och myndigheter samt branschorganisationer.
Att engagera sig i föreningen är ett utmärkt sätt att stärka en organisations närvaro på en av Sveriges främsta tekniska högskolor.
Intresserad av att bli medlem? Läs mer
Comments