Studieresa med hållbarhet i fokus: Excellenceresan 2024
Excellencestipendiet lyfter fram studenter som gjort stora insatser för studentlivet på KTH. Som en del av priset anordnas studieresor, där pristagarna får möjlighet att nätverka, inspireras och utforska framtidens samhällsbyggande. Årets sponsorer av Excellenceresan var Skanska, Sweco och Tyréns och i september gick resan till Malmö och Köpenhamn för att där få en inblick i några av de mest innovativa och hållbara byggprojekten.
Excellencestipendiet är en hedersutmärkelse som delas ut årligen till en student vardera på programmen Samhällsbyggnad, Arkitektur, Byggteknik och design, Energi och miljö samt kandidatprogrammen Fastighet och finans och Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling. Samhällsbyggnadslänken vid KTH förvaltar stipendiet och anordnar vart annat år en studieresa åt pristagarna.
I år var det återigen dags för Excellencer från åren 2022-2023 att få följa med på en spännande resa där mötet över programgränser, nätverkande med branschen och diskussioner om aktuella ämnen stod i fokus. Genom studiebesök på byggarbetsplatser och fastighetsutvecklingsprojekt fick deltagarna med sig värdefulla insikter om hur framtidens byggande kan drivas framåt genom samarbete och nytänkande.
Studiebesök 1: Hyllie Terrass, Malmö
Resan inleddes på Hyllie Terrass i Malmö, där Åsa Johansson, projektutvecklare på Skanska Fastigheter Malmö, berättade om deras resa mot klimatneutralitet.
Hyllie Terrass är ett exempel på Skanskas ambition att bygga för framtiden. Projektet, som färdigställdes Q1 2023, är en del av ett pilotprojekt i samarbete med Sweden Green Building Council för att uppnå NollCO2-certifiering. Här ställdes frågor som "Hur kan vi bygga betonghus hållbart?" och "Kan vi minimera materialåtgången?". Tidigt ägandeskap och involvering av alla aktörer menar Åsa är nyckelfaktorer för framgång. Ett konkret exempel är arbetet med att använda återbrukade material och skapa innovativa fasader som kombinerar estetik och funktion.
E.ON bidrog också med energilösningar, såsom solceller och batterilager, för att minimera energiförbrukningen och maximera hållbarheten i byggnaden.
- Hållbarhetsfrågorna har så står påverkan, och det är något branschen måste arbeta med tillsammans. Alla måste hjälpas åt, oavsett var i ledet man är, menar Åsa Johansson.
Studiebesök 2: Nya Vårdbyggnaden, Malmö
Nästa stopp var på Nya Vårdbyggnaden vid sjukhusområdet i Malmö där Amanda Glave och Stefan Gren från Skanska, Christian Ranevi från Tyréns, Kristina Olofsson från Regionfastigheter Skåne och Kevin Lay från Sweco välkomnade oss och delade sina erfarenheter.
Denna moderna vårdbyggnad markerar en ny era för regionens sjukvård, där enkelrum och toppmodern teknik skapar bättre vårdmöjligheter. Byggnaden är resultatet av omfattande samverkan mellan 400–500 företag.
Ett unikt inslag var användningen av mockup-rum. Det har byggts en fullt utrustad operationssal, som ett provrum för verksamheten, för att få fram den ultimata operationssalen. Här togs sjukhusverksamheten sedan in och kunde testa och påverka designen innan det slutgiltigt byggdes. Detta säkerställde att lokalerna fungerar optimalt i praktiken i form av till exempel rätt ventilation, temperaturer– något som var bra för både entreprenörer och beställare.
Hållbarhet genomsyrar också projektet. Byggnaden uppfyller kraven för Miljöbyggnad Silver och Energibyggnad Guld, med mål att stå sig hållbarhetsmässigt under lång tid framöver. Lärdomarna från projektet betonas som ovärderliga för framtida byggnationer. Men samverkan är det viktigaste av allt, enligt samtliga i projektet:
”Det är ingens projekt utan det är gemensamt och det är också nyckeln. Det spelar ingen roll vem som skickar lönelappen, det är viktigt att skapa projektkollegor och en egen kultur i projektet”
Studiebesök 3: Varvsstaden – från varvsområde till levande stadsdel, Malmö
I Varvsstaden, en ny stadsdel under utveckling, mötte Excellencerna Magnus Alfredsson från Varvsstaden AB och Krister Lundblad från Tyréns. Området, tidigare ett av världens största varv, omvandlas nu till en inkluderande stadsdel med bostäder, arbetsplatser, parker och promenadstråk.
Återbruk är centralt i projektet. Byggmaterial katalogiseras i en materialbank, och avfall ses som en resurs. Målet är att göra alla steg i återbruksprocessen synliga och mätbara. Ett exempel är snickerier som demonteras och renoveras för att återanvändas i nya byggnader.
- Oavsett var man är i området ska man känna att man är på ett gammalt varv. Arbetet med återbruk börjar redan vid demonteringen. Den här branschen gör mycket som vi alltid har gjort, men vissa saker behöver vi förändra, berättade Magnus Alfredsson.
Studiebesök 4: UN17 Village, Köpenhamn
Resan avslutades i Köpenhamn med ett besök på projektet UN17 Village, som integrerar FN:s samtliga hållbarhetsmål. Caroline Stewart från Sweco Architects Denmark berättade om projektets innovativa lösningar, som inkluderar boendemodeller för ensamstående, co-workingytor och gemensamma faciliteter.
Byggnaderna kombinerar estetik och hållbarhet, med exempel som krossat tegel och glas i trapphusen. För att hantera översvämningsrisker har man använt landskapsarkitektur, såsom parker och dammar, istället för traditionella dräneringslösningar.
Lärdomar och framtidsperspektiv
Resan gav Excellencestudenterna en bred förståelse för hur samarbete, innovation och hållbarhet kan gå hand i hand. Oavsett om det handlar om att minimera klimatpåverkan, skapa inkluderande stadsdelar eller utveckla framtidens vårdmiljöer, står samverkan som nyckeln till framgång. Dessa projekt är en inspiration för hur byggbranschen kan ta sig an framtidens utmaningar. För deltagarna blev resan en inspirerande inblick i branschens framtid – och en påminnelse om vilken skillnad unga talanger kan göra.
Stort tack till årets sponsorer Skanska, Sweco och Tyréns och även till Excellencerna för en givande studieresa!
Om Excellencestipendiet
Excellencestipendiet är en hedersutmärkelse som årligen delas ut till en student som genomfört enastående insatser för studentlivet på KTH. Utmärkelsen instiftades på V-sektionen av Nils Ahlgren, Don Nilax,1995 under namnet Don Nilax search for V-Excellence. Numera delas utmärkelsen ut till en student vardera på programmen Samhällsbyggnad, Arkitektur, Byggteknik och design, Energi och miljö samt kandidatprogrammen Fastighet och finans och Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling. Samhällsbyggnadslänken vid KTH förvaltar detta stipendium och ordnar studieresor åt pristagarna tillsammans med sponsorer.